Program Tautan Kasih Bersama Pusat Jagaan Al Fikrah Malaysia Kajang

Kajang, 24 Februari 2024 – Suasana penuh dengan kasih sayang mewarnai Program Tautan Kasih Bersama Pusat Jagaan Al Fikrah Malaysia Kajang pada hari ini. Program anjuran Pertubuhan Kebajikan RedRadar ini bertujuan untuk menghulurkan bantuan kepada para penghuni kurang bernasib baik di pusat jagaan tersebut.

Program bermula pada jam 10.30 pagi dan dihadiri oleh Penaung Tn. Faizal Salleh, Presiden Tn. Zulkarnain Ismail, dan sukarelawan Pertubuhan Kebajikan RedRadar. Kami disambut mesra oleh Puan Nur, Pengurus Operasi Pusat Jagaan Al Fikrah. Dalam ucapan pembukaannya, Puan Nur menzahirkan penghargaan atas kunjungan kami dan berkongsi mengenai kos operasi bulanan sebanyak RM60,000 termasuk bil utiliti RM10,000 untuk mengendalikan pusat jagaan tersebut. Beliau berharap menerima lebih banyak bantuan terutamanya bersempena Hari Raya yang bakal tiba.

1

Ucapan oleh Tn. Zulkarnain ismail, Presiden Pertubuhan kebajikan RedRadar

6

Penyerahan sumbangan kepada Puan Nur, Pegawai Operasi di Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia, Kajang

Tn. Zulkarnain kemudiannya menyampaikan ucapan dan berharap hubungan bermakna ini dengan Pusat Jagaan Al Fikrah akan berterusan. Beliau menamatkan ucapannya dengan petikan lirik popular daripada lagu “Gurindam Jiwa”, menyentuh hati semua yang hadir. Bagi pihak Pertubuhan Kebajikan RedRadar, Tn. Faizal Salleh dan Tn. Zulkarnain menyerahkan sumbangan kepada Puan Nur. Puan Nur juga menyampaikan cenderamata kepada Tn. Faizal, mewakili pertubuhan.

Kami kemudiannya berpeluang beramah mesra dengan para penghuni Pusat Jagaan semasa minum petang. Ini diikuti dengan lawatan ke kawasan premis seperti dormitori lelaki, dormitori perempuan, surau, dapur, dewan serta taman yang menghijau diketuai Puan Atiqah dan Puan Nur. Sebelum berlepas, sukarelawan menikmati jamuan makan tengah hari yang lazat yang disediakan oleh pihak pusat jagaan, seterusnya menamatkan program pada jam 2 petang.

Salah satu Dormitori untuk penghuni wanita di Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia, Kajang

Sukarelawan Pertubuhan Kebajikan RedRadar sedang beramah mesra dengan antara penghuni paling lama di Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia, Kajang

Perkongsian Pembelajaran

Lawatan ini telah memberi gambaran penting tentang operasi sebuah pusat jagaan dan kepentingan sokongan masyarakat. Kami memahami bahawa usaha kecil tetapi konsisten daripada ramai pihak mampu membawa perubahan besar dalam meningkatkan kehidupan golongan kurang bernasib baik. Ia juga mengingatkan kita untuk bersyukur atas segala nikmat yang ada. Melalui inisiatif ini, kami berharap dapat menggalakkan lebih banyak syarikat dan individu untuk menyalurkan bantuan kepada badan amal seperti Pusat Jagaan Al Fikrah yang memerlukannya.

Sokong Dana Kebajikan RedRadar

Jika anda ingin menjadi sebahagian daripada program kami, anda boleh menghubungi Pertubuhan Kebajikan RedRadar untuk menyumbang kepada dana kebajikan kami.

Untuk pelanggan servis HR oleh RedRadar, 5% daripada setiap jualan akan disalurkan ke dana tersebut, sekali gus membantu golongan yang memerlukan secara tidak langsung. Untuk maklumat lanjut, anda boleh lawati laman sesawang www.pertubuhankebajikanredradar.org atau hubungi No. Telefon 03-6144 0703 untuk lebih info berkenaan program yang kami anjurkan atau mengetahui cara untuk membuat sumbangan. 

Sukarelawan Pertubuhan Kebajikan RedRadar sedang beramah mesra bersama salah seorang penghuni wanita di Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia, Kajang

Tn. Zulkarnain Ismail sedang beramah mesra bersama salah seorang penghuni di Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia, Kajang